Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

Glutensiz yaşamını paylaş
Diğer çölyaklılara faydalı olmak için bir şeyler yaz!
Hemen başla!

admin

Yönetici
Yönetici
2 Ara 2019
28
7
26
Gluten proteini günümüzdeki pek çok gıdada bulunmaktadır. Çölyak hastaları bu nedenle gluten içeren gıdalardan uzak durmakla beraber yaşam boyu glutensiz diyet uygulamalarından yararlanmalıdır. Öncelikle buğday, arpa, çavdar ve yulaf ve bunlardan yapılan tüm ürünler glutenlidir. Gluten, hamurların şekil almasını sağlayan bir protein olarak da bilinir.

Glutenli Gıdalar Hangileri?
Çölyak hastaları dışındaki sağlıklı bireylerin glutenli gıda tüketiminde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Ancak çölyaklıların gluten tüketimi sonrasında karşılaşacağı sorunlar;
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Bağırsak enfeksiyonları şeklinde sıralanabilir.
Bunlara ek olarak çölyak hastalığının ilerleyen zamanlarda gluten tüketimine bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına ve bağırsak kanserine neden olduğu da unutulmamalıdır.

O halde gluten içeren gıdalar şu şekilde sıralanmaktadır;
  • Hazır salça
  • Hazır etler
  • Şehriye
  • Tüm pasta türleri
  • Şehriye
  • Ekmek unundan üretilen ekmekler
  • Kek
  • Mantı
  • Kuskus
  • Puding çeşitleri
  • İrmik
  • Krema sosları
  • Krakerler
  • Bisküvi çeşitleri
  • Bulgur
  • Bira
  • Dondurma külahları
  • İşlenmiş sosis, sucuk ve salamlar
  • Krep
  • Simit
Bu besin ve gıdalara ek olarak aşağıdaki ürünlerde de gluten yer almaktadır;
  • Hububat ürünleri
  • Meyane
  • Lesitin
  • Monososyum glutamat
  • Patates kızartması
  • Graham unu
  • Fosfat unu
  • Bulyon
  • Gıda boyaları
  • Malt ürünleri ve malt tatlandırıcıları
Çölyak hastaları tahıl tüketimine de dikkat etmelidir. İçeriğinde gluten olan tahıl türleri; kepek, buğday unu, buğday nişastası, buğday tohumu, buğday, sade un, arpa ve çavdar olarak sıralanmaktadır. Çölyaklılar dışardan tüketim yapacak ise mutlaka glutensiz menüsü bulunan restoran ya da kafeleri tercih etmelidir. Ayrıca hazır ürün satın alınırken de mutlaka etiket kontrolü yapılmalıdır.

Glutenli Besinler Hangileri?
Çölyak hastaları hiçbir şekilde glutenli besin tüketemez. Ekmek, makarna, kek ve pasta türleri başta olmak üzere bu besin kaynaklarıyla ilgili tüm detaylar yazımızın devamında alt başlıklar halinde paylaşılmıştır.

Hazır Çorba

Gluten, hazır gıdaların üretiminde sıklıkla kullanılır. Bu yüzden kremalı hazır çorbalar tercih edilmemelidir.

Ekmek

Günümüzdeki sade ekmek türlerinin tamamında gluten bulunmaktadır. Bu nedenle glutensiz ekmek tüketmek, çölyaklıların sağlığı açısından önemlidir.

Makarna

Makarna, tahıllardan üretilir. Doğal olarak içeriğinde ciddi bir gluten miktarı söz konusudur.

Pasta ve Kek Türleri

Glutenli besinlerden olan kek ve pasta türleri ayrıca bir hamur işidir. Un ile üretilen hamurda da yoğun miktarda gluten bulunmaktadır. Özellikle de çavdar ve arpa unundan elde edilen hamur ürünlerinde gluten fazlasıyla yer alır.

Sos Türleri

Buğday, sosların üretiminde yoğun olarak kullanılan bir tahıldır. Doğal olarak hazır sosların tamamında gluten yer alır. Ek olarak buğday, yoğun bir gluten kaynağı olmakla beraber hazır çorba ve tüm sos türlerinin içeriğinde bulunmaktadır.

İşlenmiş Etler

Pastırma, salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinde gluten miktarı fazladır. Bu nedenle çölyaklılar hiçbir işlenmiş et türünü tüketemez. Bunun yerine glutensiz diyet kapsamında kırmızı etler tercih edilebilir.

Şekerleme

Şeker üretiminde de gluten kullanılmaktadır. Ayrıca şekerlemeler üretilirken doğal tatlandırıcılar tercih edilir. Bu durumda da yine yoğun bir gluten miktarıyla karşılaşılabilir.

Ketçap

Sirke, baharat ve domatesle üretilen ketçaplarda gluten yer alır. Bu nedenle çölyak hastaları ile glutene duyarlı kişilerin ketçap tüketmemesi önemlidir.

Cipsler

Glutensiz cipsler elbette günümüzde satışa sunulmaktadır. Fakat bunun dışında kalan tüm cips türlerinde buğday yer aldığı için çölyaklıların tüketmesi yasaktır.

Vitamin Türleri

Bazı vitamin hapları, glutenle üretilmektedir. Ayrıca tüm vitamin türlerinde de gluten proteini yer alabilir. Dışardan satın alınacak vitamin takviyelerinde etiket kontrolü yapılmalı ve mutlaka doktor onayıyla tüketilmelidir.

Dondurma

Hazır gıdaların tamamında gluten olduğu bilindiği için hazır dondurmalarda da glutenin yer aldığı unutulmamalıdır.